fiskesquad.blogg.se

Hot och hopp

Publicerad 2015-05-24 21:41:09 i Allmänt,

Hej alla fiskevänner! Tänk vad tiden går fort när man har kul, vi är nu framme vid det sista momentet - presentera vår handlingsplan. Förra veckans inlägg var en presentation av de åtgärder som finns, nu ska vi framställa vad vi tycker man ska göra. Fiskesquad säger:

- Tydliga regler och hårdare straff: EU:s fiskepolitik är en viktig del i fiskets utveckling och framtid. 2014 införde EU en ny politik om fisket med stor vikt på hållbarhet samt att den skulle stämma överens med EU:s miljögifter. Varje år tilldelas EU-länderna en viss kvot på hur mycket som får fiskas av de populära kommersiella fiskarna, t. ex torsk, tonfisk och sill. Detta ska begränsa fångsterna vilket kommer leda till mindre överfiske. I den nya hållbara planen har förbud mot att oönskad fisk får kastas tillbaks införts. Dessutom behöver all fiskbestånd märkas vart den är fångad, datum samt vilka redskap som använts. Det är en självklarthet att följa EU:s fiskepolitik, trots det gör inte alla det. Som vi tidigare nämnt är svartfiske relativt vanligt och är en bov till överfisket, därför gäller det att alla tar ett ansvar att följa dessa regler om detta problem ska lösas. Men även staten behöver göra mer i form att öka kontrollen på alla fiskbåtar i avsikt att undvika illegalfiske. Idag är det för många fiskebåtar i förhållande till fiskbestånderna. Detta leder till att vissa fiskar på förbjudna områden där det fortfarande finns fisk i avsikt att tjäna pengar. För att minska trycket på fiskarbetare samt vinstsyftet behöver även staten erbjuda utbildning för andra jobb. En annan lösning till att minska svartfisket är hårdare straff, då det är för milda för att ge en effekt. (9) Hårdare straff kommer förhoppningsvis avskräcka att fiska illegalt.

Förutom att regler och kvoter ska följas bör även kvoterna minskas, framförallt för den blåfenade tonfisken. Den här sortens fisk är mycket populär i främst Japan, 80 % av tonfisksbeståndet äts där. Fisken har blivit mycket dyr och dess storlek har minskat drastiskt. (6) Dessutom, enligt en studie av WWF har under åren 2000-2010 drygt 18 700 ton blåfenad tonfisk blivit illegalt fiskad.(7) Detta leder till att det är omöjligt att se hur mycket som fiskas och det blir betydligt lättare att fiska över kvoten. Eftersom sorten är utrotningshotad och så pass populär på marknaden behöver EU och andra liknande världsorganisationer ta ställning genom att minska kvoterna. ICCAT är det stora organet som enbart ansvarar för den här sortens fisk.(8) Därför skulle en annan lösning vara att bidra med resurser till organet i avsikt för en bättre framtid för den blåfenade tonfisken.

- Internationella avtal: Eftersom EU:s befolkning äter mer fisk än vad som finns i de europeiska haven finns det internationella avtal med andra länder. EU tillsammans med Färööarna, Island och Norge har en gemensam överenskommelse om Nordatlanten, de har delat upp vem som får fiska var. Dessutom köper EU rätt att fiska runt u-ländernas hav och i utbyte får de pengar och tekniska hjälpmedel i avsikt till en hållbar utveckling i fisket. Dock har EU- kommissionen konstaterat att EU inte nått sina mål och i vissa fall har det hotat de mänskliga rättigheterna.(2) En lösningen skulle vara att avskaffa de internationella avtalen med u-länderna, men när EU avslutade ett avtal med Senegal förvärrades situationen i stället. Privata EU-opperatörer skapade avtal med den dåvarande regeringen och enligt civilsamhället ökade trycket på fiskebestånderna. (3) Därför tycker vi att de internationella avtalen bör tas på allvar och att EU inte slarvar med avkastningen.

- Konsumentansvar: Vi har valt ut några av de viktigaste sakerna man kan göra som konsument (flera konsumentlösningar kan läsas i det tidigare inlägget “vad kan jag göra”) för att rädda dagens fiskesituation. Vi som konsumenter behöver ta vårt ansvar i att minska vårt intag i fisk för hur vi än vrider och vänder beror överfisket först och främst på vår konsumtion. Om vi köper fisk (förhoppningsvis sker det sällan) ska det vara en självklarthet att endast handla hållbar (fiskeguiden) och miljömärkt fisk (krav-märkt eller MSC). Krav-märkt fisk är antingen odlad på ekologiskt foder samt odlats på ett hållbart sätt eller fiskad med godkända metoder från hållbara fiskbestånd - leta efter det gröna KRAV-märket.(11) MSC:s fisk och skaldjur är fiskad med hållbara metoder - leta efter det blåa MSC-märket.(12) Det finns dock problematik med miljövänligare fisk då den är dyrare vilket resulterar till om att det är en klassfråga.(10) Ibland har inte alla råd och då kanske ansvaret behövs läggas på det som faktiskt kan lägga några extra kronor för en hållbarare värld.

- Marina reservat - Precis som nämnt tidigare är marina reservat ett sätt att åtgärda dagens situation, som vi i Fiskesquad verkligen gillar. Kort sagt är det ett sammanhängande område som skyddar havet eftersom man inte fiska eller utvinna naturresurser (t.ex. olja, gas, sand, grus), och på så sätt kan haven återhämta sig i något liknande en “fristad”,  och ekosystemen klarar försurning och höjd temperatur bättre, vilket är problem som vi kan räkna med bli större i framtiden. Sverige har för tillfället 3500 naturreservat, och trots att de förekommer är vi i stort behov av fler. Vi håller med Greenpeace att det behövs fler globala överenskommelser och nätverk som tillsamman säkerställer att skillnad sker, och precis som de också skriver att de skyddade områdena verkligen skyddas, och inte bara är skyddade på pappret. Haven är idag i stort sett oskyddade, och vill vi ha levande hav i framtiden måste vi skydda haven, nu. Mer om marina reservat kan ni läsa om i Sofias inlägg. Miljöpartiet krävde t.ex. i juli 2014 att vi skulle införa tre nya marina reservat för att inte “svika internationella löften” och för att klara av att uppnå vår del av miljömålet att skydda minst 10% av det svenska havsområdet senast år 2020, står det i artikeln MP-krav: Tre nya marina reservat på SVD. Nu när det skett regeringsskifte får vi se hur framtiden kommer se ut, om det blir stora skillnader med MP i spetsen. (14)

- Andra metoder för att fiska - Ett av de största problemen med dagens fiskeindustri är metoderna vi idag använder oss av, t.ex. bottentrålning. De är endast utformade efter att fånga största möjliga antal fiskar, utan att ta hänsyn till miljön runt om. Stor andel bifångster och förstörd havsmiljö ger den efter sig och öppnar sår som tar lång tid för ekosystemet att läka. Pga att trålning är så effektivt har det fört med sig ett annat problem - dumpning av bifångsterna eller fisken som överstiger kvoten. Lösningen till detta problem är att vi måste utveckla nya, bättre metoder och redskap för att fiska, ett mer selektivt fiske. Det handlar både om att fånga rätt fisk, med rätt storlek, på rätt tid och plats. Dessutom är det viktigt att i framtiden hitta så energieffektiva lösningar som möjligt. HaV (Havs- och vattenmyndigheten) har t.ex. precis gått ut med att de kommer satsa drygt sex miljoner kronor på att utveckla mer selektivt fiske (1). Vi tycker man borde förbjuda bottentrålning och andra metoder och redskap som förstör havets liv och ekosystem. Vi förespråkar ny lag med med reglerat antal tillåtna fiskemetoder. Det betyder även att vi kräver noggrannare fiskövervakning och böter för de som använder sig av förbjudna metoder alternativt att myndigheter beslagtar de använda fiskeredskapen. (13) 

En kan tycka att det finns större problem än att hitta samt förse lösningen till det just nu ohållbara fisket i världen, dock som ni säkert under dessa veckor förstått fyller fisket en extremt stor roll i dagens samhälle. Med tanke på att 71 % av jordens yta är täckt utav hav, mer än en tredjedel av världens befolkning bor längst kusterna och lite mindre än 40 miljoner människor jobbar direkt inom fiskeindustrin. Detta gör det drabbade fisket och havet till ett globalt problem. (15) Skulle fiskare lokalt som globalt bestämma sig för att minska fisket, låta fiskebeståndet återhämta sig skulle det i längden leda till större fångster för fiskare. Dessutom om länder, organisationer, politiker tillsammans i större utsträckning en vad som sker i dagsläget, gå samman för att förse världshaven med åtgärder så som marina reservat, att införa mer skonsamma fiskemetoder eller till exempel tydligare straff för illegalt fiske och att på individ nivå ta ställning och som konsument vara medveten om råvaror som är sämre för ekosystemet skulle haven gynnas otroligt. Räddning av fisket är i slutändan något som inte bara enstaka länder bör satsa på utan ett världsomfattande samarbete krävs. (16)

- Prioritera pengar i fiskeindustrins omlopp (forskning) - För att utveckla t.ex. mer selektiva fiskemetoder är det viktigt att man forskar om det. Vi tycker därför det är viktigt att satsa mer pengar på forskning, som t.ex. HaV gjort. Av alla pengar i omlopp i fiskeindustrin tycker vi man borde sluta lägga pengar på att bygga större fiskebåtar och istället lägga pengar på forskning, som kommer kunna gynna alla. På så sätt kan man som sagt utveckla mycket mer effektiva och selektiva fiskemetoder som kräver mycket mindre energi, som t.ex. BACOMA-trålen eller T90-maskan (läs mer om dem på här(5)!).

Vi vet även att övergödning är ett problem i Östersjön kopplat till fisket, men för att läsa om åtgärder för det problemet hänvisar vi er kolla in på bloggen om övergödning här (4). Med detta sagt hoppas vi ni lärt er något och förstår er omvärld bättre. Utöver denna handlingsplan finns det många sätt att engagera sig själv, t.ex. WWF och Greenpeace. Var hellre informerad än att inte ha någon åsikt alls. Tack för den här tiden och tack för oss. Kom ihåg att ingen kan göra allt men alla kan göra något! xoxo Fiskesquad

 

Länklista:
1. http://www.mynewsdesk.com/se/havochvatten/pressreleases/hav-satsar-drygt-sex-miljoner-kronor-paa-mer-selektivt-fiske-1162740
2. http://www.eu-upplysningen.se/EU-i-Varlden/Handel-med-lander-utanfor-EU/Internationella-fiskeavtal/
3. http://www.dn .se/debatt/fattiga-lander-ska-inte-lockas-att-salja-ut-sina-fiskevatten/

4. http://overgodningsuxx.blogg.se/

5. http://stpo.se/sv/index.php/selektivt-fiske
6. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.493138-vagar-eu-stoppa-rovfisket-pa-tonfisk-?m=print
7. http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1505111-stort-tjuvfiske-p-blfenad-tonfisk
8. http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/hav-i-vrlden/hotade-arter/1286034-hotet-mot-den-blfenade-tonfisken
9. http://isabellalovin.com/2010/09/10/styr-fiskeflottan-i-hallbar-riktning/

10. http://www.krav.se/fragor-och-svar-om-fisk
11. http://www.krav.se/sa-blir-fisken-krav-godkand
12. https://www.msc.org/kop-msc-markt-fisk

13. http://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/07/strangare-straff-omarkta-fiskenat

14. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mp-krav-tre-nya-marina-reservat_3709898.sv

15.http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/hav-i-vrlden/1133371-havet-som-frsrjning 

16.http://global.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=205407 

 

Kommentarer

Postat av: Joel Åberg

Publicerad 2015-05-31 19:42:02

Jag håller helt med om att man bör minska fiskandet och satsa hårdare för att stoppa tjuvfisket. Med tanke på att många fisksorter är utrotningshotade måste någonting göras för att de inte ska dö ut men problem som uppstår då är ju för de olika fiskföretagen och fiskindustrierna. Inom hållbar utveckling handlar det ju inte endast om miljön utan också om det ekonomiska och sociala, och om olika fiskeföretag går i konkurs kommer det innebära både ekonomiska och sociala problem för arbetarna och för hela samhället. Hur ska man lösa detta?

Joel Åberg 13SAC-BE

Svar: En lösning skulle vara att politikerna erbjuder utbildning till de som förlorat jobben. Ny utbildning kommer ge dem möjligheten att få ett nytt jobb som kommer ge dem pengar att leva på. //Jonna
fiskesquad.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela