fiskesquad.blogg.se

Tillsammans gör vi skillnad

Publicerad 2015-05-17 23:53:00 i Sofia,

Hej alla fiskevänner! Nu när vi kollat på vilka orsaker det finns till dagens fiskesitatuion och vilka konsekvenser det ger ska vi nu istället kolla på vad man kan göra åt situationen. Jag ska alltså skriva om åtgärder, till denna problematiska miljösituation, ur ett globalt perspektiv.

Precis som jag skev i förra inlägget menar WWF att fisket idag är den sjunde största ekonomin. Samtidigt, skriver de även att hoten mot havmiljön aldrig varit så stora och att resurserna utarmas allt fortare. Därför uppmanar de världens regeringar att agera efter en hållbar havsförvaltning och minskad miljöpåverkan, så vi man säkra framtidens havsresurser. WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén menar att “Världens hav föder oss, skapar jobb och välmående, men ändå låter vi dem kollapsa framför våra ögon. Sveriges regering har en viktig roll att spela och vi uppmanar den att ta tre steg: arbeta för starka FN-mål för havet, att skriva på ett ambitiöst klimatavtal i Paris och öka skyddet av haven” (1). I deras rapport “Reviving the Ocean Economy” visar de att två tredjedelar av havets  årliga ekonomiska omsättning direkt är beroende av friska ekosystem och ansvarsfull förvaltning. WWF skriver även att varor och tjänster beroende av haven, såsom turism, fiske, energi, sjöfart och bioteknik, ger en årlig omsättning motsvarande ca 21 biljoner kronor. Det totala värdet av haven uppskattas till minst 210 biljoner, skriver de. Åsa Ranung, vattenmiljöenhetschef på WWF, menar även att ca 3 miljarder människor idag är beroende av fisk som proteinkälla.

WWF menar att det inte är försent att vända på skutan. I rapporten presenterar de en handlingsplan som menar till att återställa havets resurser och säkra havens förmåga att fortsätta förse människor med mat, jobb och andra ekosystemstjänster och nyttigheter. De uppmanar därför världens regeringar att:

  1. Att i september 2015  i sin helhet anta FNs globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals) med starka mål och åtgärder för att återställa och skydda havets ekosystem.
  2. Att anta en handlingsplan för att bekämpa havens uppvärmning och försurning. Stora minskningar av växthusgasutsläpp bör göras i enlighet med forskarnas rekommendationer för att undvika katastrofala klimatförändringar. Världens länder måste skriva under ett ambitiöst internationellt klimatavtal i Paris i december 2015 (COP21).
  3. Att ta krafttag för att skydda minst 10 procent av kust - och havsområdena senast 2020 i enlighet med Nagoya-avtalet. En ny ambition bör vara att globalt öka detta mål till 30 procent till 2030 och skapa ekologiskt sammanhängande och representativa nätverk av marina skyddade områden.

Isabella Lövins rapport “Förslag till betänkande” handlar om att bekämpa fiske på en global nivå (EU) Hon skruver att FN:s organisation för livsmedel och jordbruk år 2001 antog en handlingsplan för att bekämpa olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU). Hon skriver att EU har särskilt ansvar att bekämpa IUU-fisket efter de utgör världens största fiskemarknad och är en av de ledande aktörerna på fiskeområdet. De nya IUU- och kontrollförordningarna ger EU kraftfulla och banbrytande verktyg för att bekämpa IUU-fisket genom att fastställa skyldigheter och rättigheter som gäller medlemsstater och tredjeländer (länder som inte ingår i EU) som är flagg-, kust-, hamn- eller marknadsstater. Förordningarna kommer inte utrota IUU-fisket på egen hand, eftersom ca två tredjedelar av världshaven ligger utanför nationell jurisdiktion, och därför kommer inte regionalt samarbete eller nationella ansträgningar räcka. Hon skriver även att initiativ inom internationella organisationer, samarbete mellan marknadsstater och organiserad brottslighet i sambant med IUU-fiske är viktiga steg i processen. Det behövs internationella avtal som säkerställer ges på villkor att vissa minimikriterier uppfylls och att stater som inte tar ansvar förlorar sina fiskerättigheter. Dessutom krävs resurser för att kunna genomföra åtgärderna, och eftersom många u-länder har svårt att få fram de resurserna måste möjlighet till stöd finnas. Kampen mot IUU-fisket ensast kan vinnas om världssamfundet samarbetar, menar Lövin. (2)

Greenpeace skriver på sin hemsida att de vill “skapa ett världsomspännande nätverk av marina reservat till havs för att skydda känsliga områden och återställa den mångfald som en gång fanns. För att havets invånare ska få en chans att överleva behöver stora sammanhängande områden skyddas”. Greenpeace skriver även att ca 40% av haven bör skyddas om vi i framtiden ska kunna säkerställa levande hav. Därför kräver de att världens regeringar skapar ett globalt nätverk av stora marina reservat, och att de skyddsområden som redan finns verkligen skyddas på riktigt. Haven idag är stort sett oskyddade, vilket är väldigt problematiskt eftersom människan håller på att förstöra förutsättningarna mycket för livet i haven. Logiken bakom är enkel, menar de: “Om inte jag roffar åt mig kommer någon annan att hinna före”. Vi måste skydda dem om vi vill ha levande hav i framtiden. Bara 1% av jordens hav är skyddade av något slag, vilket kan jämföras med 13% på land. Dessutom är ca 80% av de skyddade havsområdena bara skyddade på pappret, det finns ingen som övervakar och tar hand om dem. Bottentrålning kan t.ex. fortsätta de s.k. “skyddade” områdena. De skriver även att marina reservat är havsområden där det är förbjudet att fiska eller utvinna andra naturresurser som t.ex. olja, gas, sand eller grus. På så sätt får havets invånare en chans att återhämta sig. Fiskar växer sig större och lever längre, större fiskar får som regel fler yngel, ägg och små yngel driver ut ur reservatet med havsströmmarna, och efter hand söker sig flera av de större fiskarna utanför reservatets gränser. Det betyder alltså att yrkesfiskare skulle tjäna på det i längden om områden skyddas. Marina reservat gör även så ekosystemen bättre klarar havsförsurning och höjd temperatur eftersom motståndskraften mot de flesta hot är större hos friska ekosystem. Dessutom kan flera arter leva tillsammans i områden där det inte trålas sönder (4).

WWF jobbar för att förvalta fisken och havsmiljön tillsammans. På deras hemsida skriver de att bara kortsiktiga beslut fårr råda, och att det nu istället behövs en ny, långsiktig förvaltning som utgår från vad haven tål. Nya lagstiftningar måste se till att framtidens fiske sker skonsamt med hänsyn till både fisken såsom övriga arter och havsmiljö. Vi kan inte fortsätta förvalta fisken som en resurs utan att koppla den till havet. Tvärtom, fisken i haven måste bli del av den övriga politiken för havsmiljön, till skillnad från nu. Fisken är nyckelrollen för friska hav, och mer fisk tjänar alla på. WWF arbetar därför att den gemenfamma fiskepolitiken ska ha som främsta mål att återhämta fiskbestånden och att de ska ligga på hållbara nivåer. Politiken måste ställa krav på skonsamma och selektiva fiskemetoder så att rätt fisk fångas så dumping och överfiske stoppas. De menar att det ny finns en möjlighet att säkerställa ett ansvarsfullt och hållbart europeiskt fiske utan för EU. När förvaltningen först baseras på vad haven tål kan man säkra fisken som både en ekologisk och ekonomisk hållbar resurs. "Målet är mindre fångster till ökad lönsamhet". WWF:s förslag för mer fisk i haven och ett hållbart fiske i framtiden är: (5)

  • För att rädda fisken och fisket måste fiskeripolitikens främsta mål vara att alla fiskebestånd senast 2015 uppnått FNs mål om ”Maximalt hållbart uttag” (MSY) som är en beräkning för maximalt uthålligt uttag av fiskresursen.
  • För att öka delaktigheten i besluten och minska överfisket föreslår WWF att flytta ner besluten om fisket till regional nivå. Alla fiskbestånd som har kvoter bör senast 2015 istället förvaltas inom ekosystembaserade långsiktiga förvaltningsplaner så att bestånden kan återställas till MSY nivå. Planerna ska se till att målen inom både EUs fiskeri- och havsmiljöpolitik nås. (Marina ramdirektivet (MSFD).
  • För att minska överfisket ska förvaltningsplanerna även se till att flottans kapacitet balanseras till vad havet tål.
  • För att stoppa dumpningen av fisk och bifångster av sjöfåglar måste både krav på skonsamma fiskemetoder med  selektiva redskap införas samt krav på att alla fångster ska föras i land och räknas av mot de kvoter man får fiska.
  • För att stoppa EU flottans utfiskning utanför EU ska EUs fiskelagar och principer tillämpas för fartygen vart än de fiskar i världens hav. EUs fiskeavtal med länder utanför unionen ska skärpas med tydliga krav på hållbart fiske och kopplas till EUs övriga mål för utvecklingspolitiken. 
  • För att stoppa det illegala fisket och överfisket ska tydliga straff för brott mot förordningen införas. Länder som bryter mot lagarna ska inte få EU stöd.
  • Fiskesubventioner ska endast gå till åtgärder som gynnar gemensamma intressen, liksom hållbart fiske och datainsamling.

Det är en lång väg kvar att gå, men tillsammans klarar vi allt. Som Isabella Lövin skriver "Världshaven tillhör mänsklighetens gemensamma arv och att bevara dem är mänsklighetens gemensamma ansvar". Fiske är en global industri, därför betyder det att det krävs global samverkan för att bekämpa problemen. Tillsammans är vi starka!

Länklista:
1. http://www.wwf.se/press/aktuellt/1593578-wwf-till-regeringen-ta-tre-steg-fr-att-rdda-haven
2. http://isabellalovin.com/wp-content/uploads/2011/05/IUU-866180SV.pdf
3. http://www.greenpeace.org/sweden/se/hav/
4. http://www.greenpeace.org/sweden/se/hav/Marina-reservat/
5. http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/fiskguiden-som-app/1480591-nu-reformeras-e-us-fiskepolitik

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela