fiskesquad.blogg.se

Varför är det såhär?

Publicerad 2015-05-03 22:23:00 i Sofia,

Hallå alla fiskevänner! Jag tänkte prata lite mer om orsakerna till dagens fiskesituation ur ett naturvetenskapligt perspektiv.

Östersjön är ett grunt, kallt, ungt och salt- och artfattigt hav med låg vattenomsättning. Fria tidningar skriver på sin hemsida att det är artfattigt på grund av det bräckta vattnet och att arter från både söt- och saltvatten kämpar för sin överlevnad (1). Östersjön är ett inhägnat ekosystem, instängt mellan 9 länder, och på Rädda Östersjöns hemsida skriver de att det enligt beräkningar tar ca 25-30 år för vattnet att bytas ut till nytt (2), vilket gör det väldigt känsligt och sårbart.

Det finns flera orsaker till att Östersjön är ett utsatt hav och har problem med att föra ett fungerande fiske. En av anledningarna till det minskade beståndet torsk beror på klimatförändringarna. Livet i Östersjön är beroende av inföden av salt- och syrerikt vatten från Nordsjön, ett s.k. klimatdrivet hav, enligt en rapport gjord av Havsmiljöinstitutet (3). Miljöforskning.se menar att “global uppvärming kan drastiskt förändra livet i Östersjön”, då en ökad temperatur även kan leda till mer nederbörd, vilket i sin tur skulle leda till minskad salthalt (4). Det skulle drabba bland annat torsken, vars befruktade ägg måste flyta tills ynglen utvecklas och en för låg salthalt gör så äggen sjunker till botten (5). Överfiske i kombination med övergödning (“näringsämnen tillförs i sådana mängder att ekosystemens funktion eller karaktär förändras i ogynnsam riktning”, enligt SMHI (6)) har i sin tur gjort så syrebristen i Östersjön är ett problem. Enligt en populärvetenskaplig rapport gjord på Uppsala universitet leder övergödningen till ökad växtplankton, som påverkar de andra tre organismerna (djurplankton, små fiskar som äter djurplankton och stora fiskar som äter små fiskar) i vattnet. Det skulle i sin tur leda till ökade bestånd av samtliga övriga organismer, som en kedjereaktion på grund av näringsmängden. I rapporten står det att när växtplankton dör sjunker de till botten och bryts ner, vilket kräver syre, som på lång sikt skulle kunna orsaka syrebrist, om mängden växtplankton ökade (7). En minskad mängd salt kan öka mängden näringsämnen och torsken är beroende av syrehalten för att kunna föröka sig och blir därför extra utsatt vid övergödning. Salthalten skulle, enligt Miljöforskning.se, begränsa den biologiska mångfalden, och i kombination med syrebrist skulle det på de djupa saltvattnen betyda att många arter från området skulle försvinna. Detta betyder även att beståndet (antalet) torsk skulle minska. I rapporten från Uppsala universitet står det även att torsken lever i samspel med skarpsill. Torsken äter skarpsill och skarpsillen äter torskens ägg. På så sätt påverkas beståndet skarpsill men också utvecklingen av torskbeståndet, vilket gör att det kan ske en kedjereaktion. (8) Torsken lägger sina ägg nära botten, medan skarpsillen lägger sina ägg närmare ytan eftersom de är beroende av varmare vatten. Om vattentemperaturen stiger skulle skarpsillen kunna placera sina ägg längre ner, vilket skulle påverka torsken och kunna leda till reducerat torskbestånd och ett förskjutet ekosystem dominerat av skarpsill. Eftersom torskar är rovfiskar och toppredator (toppkonsument) skulle det kunna ge negativa effekter på näringskedjan genom s.k. trofiska kodjereaktioner.

Förutom miljöaspekten så är även överfisket en orsak. Överfiske betyder enligt en rapport gjord av Uppsala universitet att “en större andel fisk fångas än vad som rekryteras och produceras naturligt”. Det gör att torskbeståndet minskar och att den lever under stress pga den “ostadiga” omgivningen. I rapporten skrivet de även att med de metoder som används inom fisket fångas även många unga torskar som inte hunnit reproducera sig, vilket bidrar till minskat bestånd (9). Man har inte kunnat framställa vilka effekter det ger på miljön och hur omfattande det är eftersom mycket fiske som görs via trålmetoden är svartfiske och att man inte har kunskap nog. Enligt Havsmiljöinsitutets rapport har den genetiska mångfalden minskat i och med de reducerade bestånden. De menar att det kommersiella fisket det största hotet mot biologisk mångfald. I samma rapport säger de även att överfiske av rovfiskar ändrar ekosystemen för både kust- och utsjöområden. Om rovfiskarna försvinner ökar deras byten i antal vilket kan leda till en kedjereaktion i näringväven som bidrar till algblomning och vegetationsförändringar. Överfisket är alltså i dagsläget det största hotet mot den marina miljön.(10)

Dessutom påverkas även fisken genetiskt på grund av dagens kommersiella fiske. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet skriver i en artikel från 2013 att det minimummått fiskare i Östersjön använder sig av är 38 cm, vilket avgör om de får behålla den fisk de fångat, då fisk mindre än så slängs tillbaka. De skriver även att selektionstrycket, som är så koncentrerat till en viss fiskstorlek, skulle kunna leda till evolution hos fiskarna då det skulle föras vidare fler gener av “mindre” fiskar, vilket skulle påverka hela ekosystemet. Förändringar i fiskarnas egenskaper skulle kunna leda till en ändrad struktur i näringskedjan. (11) Enligt Havsmiljöinstitutets rapport till regeringen 2011 så har den genomsnittliga storleken på fisk minskat ca 50% under de senaste 40 åren!!! (12)

För att sammanfatta - Östersjön är ett hav som påverkas mycket av dess geografiska förutsättningar, och är ett s.k. klimatdrivet hav. Klimatförändringar har påverkat Östersjön mycket, och kan hota livet i havet om vi inte agerar nu. Många forskare anser idag att fisket utgör det största miljöhotet mot svenska hav (13). Överfiskets utarmning av bestånden har orsakat stora effekter på ekosystemet och gett både direkta och indirekta effekter på många andra organismer. Dessutom bidrar kommersiellt fiske till genetisk evolution, och att man kan se tydligt att fisken minskat i storlek de senaste hundra åren och att det även påverkar hela ekosystemet. Så vad ger detta för konsekvenser? Som ni kanske märker så har jag inte gått så djupgående i konsekvenserna utan bara nämnt dom lite kort, men om ni läser planeringen en gång till ser ni att vi kommer dyka djupare ner i konsekvenserna nästa vecka. Så stay tuned, mycket mer kommer!

Länklista:
1. http://www.fria.nu/artikel/2008
2. http://www.xn--rddastersjn-l8a1vg.se/om-ostersjon
3. http://www.havsmiljoinstitutet.se/digitalAssets/1468/1468743_moksnes-et-al-----verfiske-en-milj--farlig-aktivitet.pdf 
4. http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/December-2003/Innehall/Tema/Overgodning-fiske-och-gifter-hotar-Ostersjon/ 
5. http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/December-2003/Innehall/Tema/Overgodning-fiske-och-gifter-hotar-Ostersjon/
6. http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/overgodning-av-havet-1.6006
8. http://www.uu.se/digitalAssets/162/162294_3clasenius-jenny-sammanf.pdf
9. http://www.uu.se/digitalAssets/162/162294_3clasenius-jenny-sammanf.pdf
10. http://www.uu.se/digitalAssets/162/162294_3clasenius-jenny-sammanf.pdf
11. http://www.havsmiljoinstitutet.se/digitalAssets/1468/1468743_moksnes-et-al-----verfiske-en-milj--farlig-aktivitet.pdf
12. http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/12/kommersiellt-fiske-styr-evolutionen-hos-fisk/
13. http://regeringsrapporten.havsmiljoinstitutet.se/?page_id=5
14. http://www.havsmiljoinstitutet.se/digitalAssets/1468/1468743_moksnes-et-al-----verfiske-en-milj--farlig-aktivitet.pdf 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela